Slakten på kulturbudgeten

Insändare
PUBLICERAD:
Winston Churchill förstod kulturens betydelse för folket.
Foto: TT
I flera år satt jag i kulturnämnden och försvarade den lilla budgeten som fanns till kulturförvaltningens förfogande. Jag är bestört över hur kommunstyrelsen har kunnat landa så stora sparbeting på en så liten budget som saknar luft i sina poster.

Det är rena slakten att minska kulturnämndens anslag utan motsvarighet i övriga verksamheter. För att citera ett uttalande som tillskriva Winston Churchill under andra världskriget. En minister föreslår en kraftig sänkning av kulturbudgeten varpå Churchill svarar: "vad slåss vi då för om inte för vår kultur och vår identitet!"

I den budgeten som togs för 2019 och 2020 av kommunstyrelsen så drabbades kulturnämnden och miljö- och byggnadsnämnden med störst besparingar jämfört med andra nämnder.

Att ta bort 3 miljoner kronor från en liten nämnds budget skadar kulturverksamheterna allvarligt. För många är kultur rena friskvården och ger mycket glädje och energi.

Kulturnämndens lilla budget utgör 1,5% av kommunens totala budget men har fått en besparing på 13%. Jämför miljö-och byggnadsnämndens besparing på 6% och övriga nämnder 1%.

Lämna tillbaka kulturbudgetens pengar och balansera besparingarna mer klokt.

Det är klart att ansvariga i kommunstyrelsen sliter med det svåra kostnadsläget men då får man ju tänka omsorgsfullt så ingen budget blir, som nu, så hårt drabbad. Jag vill inte tro att nuvarande kommunstyrelse är kulturfientlig så upp till bevis. Räkna ut hur olika besparingar görs i proportion till totalbudget!

Elsa Hallbäck

f d kulturnämndsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.