Sveriges andel är inte ens mätbar

Insändare
PUBLICERAD:
Sveriges klimatpåverkan debatteras.
Foto: Pressbild
Replik till Askling om bonus malus.
Nu har du kommit med flera insändare om miljöpartiets förträffliga politik som framför allt drabbar de ekonomiskt svagare och boende på landsbygden, men jag tror inte du vet vad du skriver om.

Om världens utsläpp är 100 procent så är Sveriges andel av detta ca 0.,5 procent, dvs. mer eller mindre inte ens mätbart. Även om vi skulle lägga ner alla våra industrier, sluta värma våra bostäder - oavsett på vilket sätt det sker - så skulle ingen förändring kunna mätas globalt.

Det är helt ok att värna om en god lokal miljö, vi skall inte skräpa ner, vi skall inte förorena våra sjöar och vattendrag, vi skall inte slösa med våra lokala resurser, vi ska vara rädda om vår goda djurhållning osv. osv, men globalt ?

Du måste vara oerhört naiv, om du verkligen tror -och inte bara upprepar en inläst mantra - att det vi gör i Sverige betyder något globalt, när Kina öppnar och planerar att fortsätta med att öppna två stycken nya kolkraftverk i månaden fram till åtminstone 2030 och det är inga små minikraftverk det är frågan om. Sedan kan du lägga till Indien med flera asiatiska länder och även USA.

Så låt oss slippa ditt pladder i fortsättningen.

Det enda du och din partikamrater åstadkommer är att ge barnen en klimatångest över förhållanden som de inte kan påverka, lika orealistisk som att kräva att de skall förhindra vulkanutbrott, kärnvapenkrig, översvämningar m.m.

Svar direkt

Hej kära Alias.

Tack för att du går i polemik! Det är värdefullt för debatten och kunskapsutvecklingen.

Jag är miljöpartist för att jag vill kunna leva ett enkelt, vanligt liv, precis som alla andra men där vi tar ansvar för de konsekvenser som våra samhällen skapar. Det finns inga andra partier som tar ansvar ur ett helhetsperspektiv som just MP. Därav engagerade jag mig och jag ska inte påstå att vi kan allt, men vi är rätt bra på att se saker ur ett annat perspektiv.

Det perspektiv vi nu ser är att forskarkåren är brutalt övertygade om att klimatförändringarna är en konsekvens av människans teknik- och ekonomiutveckling. Man är också oerhört bekymrade över den långsamma takten som samhället reagerar på och framförallt politikernas tröghet. 2030 måste vi globalt ha halverat utsläppen om vi ska klara oss under 2 grader. Det kommer inte att hända.

Precis som du påpekar så har Sverige en liten andel av de globala utsläppen om man ser till inrikesutsläppen, men våra konsumtionsbaserade utsläpp är fortfarande bland de högsta i världen. Det betyder att den konsumtion som medelsvensken står för i dag, motsvarar ett utnyttjande av 4,2 jordklot. Och än så länge har vi en planet. Du kan läsa mer på WWF.se. Tänk dig själv, allt du handlar i dag är producerat utomlands. Globaliseringen sålde ut produktionen och industrierna till länder med lägre löner och sämre arbetsförhållanden, för där skapas mer profit. Det kallas kapitalism.

Medelsvensken konsumtionsbaserade utsläpp är ca 9 ton per person och år. Enligt Parisavtalet och Agenda2030-delmålet ”Begränsad Klimatpåverkan”, bör vi globalt nått ned till 1 ton utsläpp per person och år, året 2050. Det motsvarar en resa tur och retur till södra Spanien per person. Mer kan du läsa på Naturverkets hemsida.

Det här är hårda fakta som Miljöpartiet förhåller sig till. Vi förstår allvaret.

Därför är vi så tjatiga. Det är svåra utmaningar och det är svårt att göra rätt. Därför krävs reformer. Bonus-Malus är en av dem.

Du menar att jag är naiv. Det är snarare naivt att då ställa på t.ex. Kina eller Indien att sluta sabba klimatet? Hur i hela friden ska du och jag från lilla Sverige kunna övertala utvecklingsländerna och giganterna Kina och Indien att avvakta med sin snabba ekonomiska utveckling för klimatets skull, när vi själva inte ens kan klara av vår pyttelilla andel?

Eftersom den nu är så liten, borde det väl vara enkelt och snabbt gjort att få det överstökat, så vi på allvar kan sätta press på andra? Men nej så enkelt är inte ens våra små utsläpp.

Januariöverrenskommelsen innehåller inte riktigt några reformer som bryter ojämlikheten dramatiskt. Men vad vore alternativet? Jag hade önskat fler stöttade MP som då kunde få mer utrymme till att kräva social rättvisa, och inte ta bort skatter för de rika.

När vi sopat rent framför vår dörr, kan vi sedan mer effektivt be andra göra likadant.

Vi måste skapa ett fossilfritt samhälle nu, helst igår. Och det är för allas skull, inklusive jag och du. Alla gör vi skillnad.

Gott nytt år.

Mvh Oscar Askling

Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.