Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnare till Liljevalchs vårsalong

Publicerad:
"Bosjön", en akrylmålning av Maria Melin. Det är dock inte denna tavla som kommer att kunna ses på årets vårsalong.
"Bosjön", en akrylmålning av Maria Melin. Det är dock inte denna tavla som kommer att kunna ses på årets vårsalong.

Liljevalchs vårsalong i Stockholm är en institution i konstkretsar som varje år lockar omkring 100 000 besökare. Under fredagen är det vernissage för årets vårsalong, och en av de 170 konstnärerna kommer från Kristinehamn.

– Väldigt kul, säger Maria Melin.

Maria Melin är till vardags bildlärare för högstadieelever på Stenstalidskolan. Hon är medlem i Värmlands konstförbund och tecknar, fotograferar och målar med akryl. I höstas fanns hon representerad på Värmlands museums höstsalong med jordglobsinstallationen Lonely Planet.

Maria har en gång tidigare ansökt om att få ställa ut på Liljevalchs, men det var flera år sedan och den gången blev det nej.

Hur känns det att vara en av de utvalda?

– Det är jättekul och lite förvånande. Det är det största jag har gjort hittills. Tidigare har jag mest ställt ut i Karlstad. Lite nervös blir man ju när man hör att de brukar ha 100 000 besökare på vårsalongen, skrattar Maria.

Maria Melin ställer ut på Liljevalchs vårsalong.
Maria Melin ställer ut på Liljevalchs vårsalong. Foto: Privat

Tavlan som juryn föll för föreställer ett 50-talskök.

Redan i september gick ansökningstiden ut. I oktober fick Maria beskedet att en av de fem tavlor som hon skickat in anonymt i sin ansökan hade blivit antagen och, tillsammans med 330 andra verk, ska få pryda vårsalongens väggar mellan den 10 januari och 22 mars.

– Jag åkte dit med tavlan i december. Man bara lämnar in den och så sköter de resten.

Maria har aldrig besökt Liljevalchs vårsalong, men i samband med fredagens vernissage kommer hon att vara på plats.

Hon vet inte vad det var som juryn fastnade för. Någon motivering har hon inte fått.

– Nej, det är bara ja eller nej.

Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm.
Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg / TT

Den heltidsarbetande trebarnsmamman Maria Melin säger att hon skapar i mån av tid. Sedan en tid tillbaka finns hon också på Instagram.

– Jag jobbar ofta utifrån fotografier. Det är svårt att ha allt i huvudet. Men det händer att jag målar rätt upp och ner. Det är mycket djur och barn, inte så mycket landskap. Någon röd tråd har jag inte hittat, inte än i alla fall, säger hon.

Artikeltaggar

InstagramKarlstadKristinehamnLiljevalchsMaria MelinNöje/KulturStockholm

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.