Svar på ledaren om Bonus-Malus

Insändare
PUBLICERAD:
Oscar Askling tror fortsatt på bonus-malus.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bonus-Malus har lyckats på många sätt. Dels har den meddelat allmänheten och svenska bilmarknaden att reformation av bilparken är på riktigt och inte halvhjärtat, och det försäkrar producenter och konsumenter med långsiktighet. Dels har den skapat gedigen debatt om inte bara bilarnas inverkan på klimatet men också socioekonomiska strukturerar i samhället. Men framförallt har den lett till fler miljö- och klimatvänliga bilar på vägarna, vilket är en stor triumf när regeringen jämför sig med det stora misslyckandet alliansen hade med ”supermiljöpremien”.

Detta är något som konjunkturinstitutet själva påpekar i sin utvärdering, som ledaren verkar medvetetet utesluta. Och att man retoriskt hänvisar till forskningen, blir avväpnat när just nudging är vetenskapligt bevisat som effektivt styrmedel vilket Richard Thaler fick Nobelpriset för 2017.

Att utvärdera effekter så här kort inpå är också tämligen ovetenskapligt. Effekterna har ju inte fulländats än då marknaden inte hunnit anpassa sig till efterfrågan. Det är väldigt många konsumenter därute nu som väntar på att fler leverantörer kan mätta efterfrågan på t.ex. elbilar, som då skapar konkurrens och prissänkningar.

Man går helt enkelt och väntar på att de stora märkena ska släppa sina nya bilar för se hur priserna reagerar. Så effekterna kommer bli än mer påtagliga.

Att reformationen kan komma uppdateras är inget konstigt i sig för att uppnå optimering. Samhället förändras konstant.

En sak som jag kan medge är att den socioekonomiska strukturen blir väldigt påtaglig i sådana här reformationer.

De som inte har råd blir förlorare, som vanligt. Det är alltid de med mindre marginaler som det slår hårdast på. Det är inte en effekt av bonus-malus utan en skildring av hur samhället i Sverige ser ut i dag. De som har pengar, har väldigt mycket pengar, och de som har mindre pengar och väldigt små marginaler.

Klimatomställningen måste säkerställa att alla kan ställa om. Därmed är ojämlikheten en knäckfråga för regeringen, som lever i nyliberalisms efterdyningar. Differentieringen är bra men ojämlikhet är dåligt. Värdera det, konjunkturinstitutet.

Oscar Askling

Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Kristinehamn

Svar direkt:

Att Oscar Askling försvarar Miljöpartiets politik är inte konstigt. Ledarredaktionen har gjort en annan analys av bonus-malus, som redovisades i ledaren den 30 december.

NKP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.