Hoppa till huvudinnehållet

Populära julblomman firas med egen dag

Publicerad:
Christina Eklund på Blombuketten visar julstjärnor.
Christina Eklund på Blombuketten visar julstjärnor. Foto: Erik Lundh

Stämningen ska inte gå om intet när julen står för dörren. Nu fyller Christina Eklund på med julstjärnor i sin blombutik. Idag, den 12 december är Julstjärnans dag.

En återkommande favorit under decembermånaden är julstjärnan. Dess framträdande, ofta röda, högblad sätter stämningen i många hushåll runt om i landet.

– Den är starkt förknippad med jul och främst advent, säger Christina Eklund från Blombuketten.

Den finns i flera olika färger.

– Röd och även vit är den mest traditionella. Rosa är modernt och har blivit väldigt populärt. Tidigare har det också varit mycket aprikos.

Många blommor blev sålda i samband med första advent men nu har Christina fått in fler. Under torsdagen firas julstjärnan med sin egen dag.

Historiskt handlar julstjärnans dag dock inte specifikt om växten utan, enligt organisationen Blomsterfrämjandet, ämnade åt att hedra växtentusiasten Joel Roberts Poinsett.

Christina Eklund på Blombuketten visar julstjärnor.
Christina Eklund på Blombuketten visar julstjärnor. Foto: Erik Lundh

Joel var ambassadör i Mexiko när han år 1828 upptäckte julstjärnor som växte vilda i det Centralamerikanska landet. Fascinationen för växten gjorde att han valde att importera den till USA.

På flera språk heter växten Poinsettia, döpt efter Joel själv. Efter hans död 1851 introducerade amerikanska kongressen ”poinsettiadagen” till hans ära. Dagen har sedan spridit sig till Sverige och andra europeiska länder.

Torka är inte bra för julstjärnan, men motsatsen är ännu värre så det är viktigt att inte övervattna dem.

– Det är lite olika från blomma till blomma men varannan eller var tredje dag bör de ha vatten. Det krävs lite omsorg men om man klarar av dem kan de stå väldigt länge, avslutar Christina.

Artikeltaggar

JulKristinehamnNyheterväxter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.