Under slutet av förra veckan åkte den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson runt i Värmland och besökte arbetsplatser. Ett av stoppen var brobygget i kvarteret Vågen i Kristinehamn, där det fördes samtal om säkerhet på byggarbetsplatser.
När man fortsätter Hovslagaregatan ned till kajen där bron över till Svinvallen byggs möts man av avspärrningar. Vanligtvis släpps ingen obehörig innanför, men under torsdagseftermiddagen görs undantag för NKP:s reporter och Lars Mejern Larsson, som förses med hjälmar och varselvästar.
På plats är även Patrik Nyström som representerar Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, Adrian Lundberg som är entreprenören NCC:s platschef för bygget samt NCC:s Anders Nilsson som arbetar på platsen och är skyddsombud.
Samtliga är överens om att frågan om säkerhet och att förebygga arbetsplatsolyckor är ständigt relevanta och viktiga frågor att diskutera. Hittills i år har närmare 40 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång registrerats till Arbetsmiljöverket.
– Det är många som har dött i olyckor inom vår bransch. Vi vill visa våra arbetsplatser så att de kanske blir bättre, för vi vill inte att några fler av våra kamrater ska dö ute på sina arbetsplatser, säger Patrik Nyström.
Lars Mejern Larsson berättar att han sätter stort värde i att komma ut till arbetsplatser i sitt län. Han beskriver det som både roligt och viktigt att få en inblick i andra värmlänningars vardag, och att det är nödvändigt för att bilda sig en uppfattning om de utmaningar olika branscher står inför.
– Det spelar ingen roll vilken typ av arbetsplats det är, egentligen. Men jag har min bakgrund inom byggnadsbranschen, jag är snickare i botten, säger han.
Obehöriga äga ej tillträde
För fackförbundet är det en nollvision man utgår ifrån när det gäller dödliga arbetsplatsolyckor. Även NCC har anammat den prioriteringen i sitt arbetsmiljöarbete.
Men arbetsmiljöarbete handlar förstås om mer än bara rena livsfaror, förtydligar skyddsombudet Anders Nilsson.
– Det är allt från akuta risker till dålig ergonomi, damm och buller, säger han.
– Vi är en utsatt bransch och ska vi klara höjd pensionsålder så behöver vi en förbättring, säger Patrik Nyström.
Vilka är de största farorna vid just det här brobygget?
– Här är tredje man en stor del, och att skydda dem från att komma in. Folk är nyfikna och undrar vad som händer här. Det är den största oron när man jobbar centralt, det är annat när man är ute i skogen till exempel, förklarar Adrian Lundberg.
Även närheten till vattnet, och därmed drunkningsrisken, är en viktig faktor. För att undvika den typen av olyckor bär byggarbetarna flytväst när de arbetar nära vattnet och det finns alltid en livboj i närheten.
– Och sen är det flera andra saker att ta hänsyn till, det är ju ett djupt schakt på 4,5 meter och det innebär rasrisker, fortsätter Adrian Lundberg.
Lars Mejern Larsson lyfter fram stress som en mer generell arbetsmiljöfaktor.
– Det är en grej man ser i alla branscher. Det är färre som ska göra mer, säger han.
Underbemanning ökar risken för stress och kan orsaka livsfaror på byggarbetsplatser. Därför är det viktigt att vara tydlig inför beställaren av arbetet att en kort tidsplan och en smal budget inte är möjligt att förena på bekostnad av arbetsmiljö och säkerhet, förklarar Adrian Lundberg.
– Det gäller att inte forcera arbetet och gena i kurvorna. Arbetsmiljön tullar vi aldrig på, säger han.
– Det där är ljuv musik för mina öron, säger Lars Mejern Larsson.