Underbara Kristinehamn

Insändare
PUBLICERAD:
Skymningens badplats är en av alla de platser som lyfts fram av insändarskribenten.
Foto: Jenny Edvardsson
Självklart ska kommunen satsa på skola, vård och omsorg. För att kunna göra det krävs dock något att satsa, bland annat skatteintäkter. Hur får kommunen in dem då? Jo, genom att vara en attraktiv kommun där folk väljer att bo. Kommunen kan också behålla mer av skatteintäkterna till exempel genom att våra ungdomar väljer att gå i vår egen gymnasieskola.

Är det inte fantastiskt då att kommunen satsar på gymnasieskolan?

Satsningen på skolan har också fört det positiva med sig att ett förfallet hus mitt i stan äntligen har rivits och att sly och träd har rensats bort så att älven plötsligt kommit ut i ljuset och vi kan skymta de vackra villorna på andra sidan. Se även hur den nya skolbyggnaden välver sig längs älvens böjning. Någon har tänkt till här.

Omsorgen då? Lika självklart ska vi satsa på en god omsorg om våra äldre. Vi får dock inte glömma att vägen till ett omsorgsboende går genom livet. Och livet får gärna utspela sig i en vacker miljö med goda förutsättningar för allas våra intressen.

Är det inte fantastiskt då att kommunen har gjort så mycket de senaste åren för att lyfta fram Kristinehamns vackraste sidor och skapa utrymme för aktiviteter?

Se hur skärgården har utvecklats till exempel. Upprustningen av Skymningens badplats har gjort den till en av de mest välbesökta platserna i stan. För att inte tala om den nya fina lekplatsen vid Kapurja. Och visst är det härligt att bilarna har flyttats från stranden till förmån för oss människor.

Så till den utskällda stadsparken. Har vi inte tillräckligt med parker i stan? Kanske det men glöm inte att vi lever i stan och att varje park fyller sitt syfte. Järnvägsparken är till exempel blomsterpraktens park. Stadsparken är en evenemangspark, en park för upplevelser, arrangemang och fest. Och visst är det fantastiskt att i stadsparken mitt i stan har många av våra barn och ungdomar ett givet utrymme i sin nya fina skatepark.

Nya skateparken är populär.
Foto: Pernilla Andersson

Oavsett hur det klagas så måste parken ändå vara väldigt omtyckt. Det är människor där varje dag från morgon till kväll, unga och gamla, urinvånare och nyanlända, som promenerar, gungar, spelar boll, cyklar, sitter och pratar, fikar, metar från bryggorna eller bara passerar igenom. Jag är själv en av dem som ofta besöker parken.

Kristinehamn är en mycket vacker stad med ett fantastiskt läge. Det gläder mig att kommunens kompetenta medarbetare har lyckats så bra med den långsiktiga planeringen för stans utveckling.

Avslutningsvis vill jag uppmana alla er som klagar att ta en promenad eller cykeltur längs vattnets väg genom stan. Sätt på era positiva glasögon och se er omkring. Titta på vackra miljöer längs vattnet, vackra hus, träd, blommor och skulpturer. Upplev stan och skärgården med nya ögon.

Börja på den lilla bron nedanför Norra verken där du kan se Varnan rinna in i stan under den pampiga stenbron. Följ sedan älven runt gymnasiebygget och ner genom Brogårdsparken, gå över Kungsbron och följ älven genom Vågparken, ta bryggan längs älven genom Stadsparken. Gå över ”svängbron” och fortsätt fram till den gamla silon. Där går en promenadväg nära vattnet genom skogen fram till arenaområdet. Vid tennishallen tar du stigen västerut, korsar vägen till Casco och kommer fram nedanför herrgården på campingen. Härifrån kan du följa sundet ända ut till Picassoudden.

En fantastiskt fin promenad i en fantastiskt fin stad. Här vill i alla fall jag gärna leva.

Malin Larsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.