Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamn imponerar på Kanada

Publicerad:
Virginie Chambost vid Envertis Consulting stod bakom anmälan till Montreal.
Virginie Chambost vid Envertis Consulting stod bakom anmälan till Montreal. Foto: Daniel Stenborg

En ganska stor värmländsk delegation var till Kanada häromveckan. En av dem som var med på resan var Daniel Stenborg från Näringslivssamverkan i Kristinehamn.

Han berättar att det finns ett stort intresse från kanadensiskt håll för vad som pågår i Bäckhammar.

Precis som Sverige är Kanada ett land med en väl utvecklad skogsindustri. Däremot ligger Sverige långt före när det gäller förädlingsgraden.

– I Kanada behöver man inte bry sig om slutprodukten på samma sätt. De exporterar ändå alla biprodukter till USA, säger Daniel Stenborg.

– Av den anledningen finns inte heller den affärskultur om att vidareförädla som vi har här. De gör råmaterial och är nöjda med det, även om det ger ett lägre försäljningspris, fortsätter han.

Men något är kanske på väg att ändras. I Kanada imponeras man av det arbete som utförs i Värmland. Att ett hundratal företag kan gå samman och samarbeta i Paper Province är för dem snudd på obegripligt, men de vill lära sig mer om det. Det var därför inbjudan till Kanada kom.

Dubbla resmål

Daniel Stenborg lägger en stor del av förtjänsten för att resan blev av på Per Tomani på Rise:

– Han åker runt i världen och berättar om det arbete som pågår i Bäckhammar och testbädden Lignocity.

Det fanns därför dubbla förtjänster med resan till Kanada. En delegation åkte till Thunder Bay och träffade företrädare för stadens universitet, Lakehead University. Det var den akademiska delen av resan där representanterna från Karlstads universitet medverkade och fokus låg på forskning och utveckling.

Den kommersiella delen med företagsrepresentanter träffades däremot i Montreal. Där deltog också företrädare för delstatsregeringen. En sak som kanadensarna ville veta mer om var hur svenskarna jobbar med klusterområden och organisatoriska frågor som exempelvis Paper Province.

– Vi berättade hur vi jobbar med frågorna i Sverige och hur vi tänker kring samarbete. Även om företagen i Paper Province är konkurrenter finns det ändå frågor man kan samarbeta kring, säger Daniel Stenborg.

Ömsesidig avundsjuka

Vad som är speciellt intressant för Kristinehamns del är Lignocity i Bäckhammar och det arbete som pågår där med att utvinna produkter ur lignin, som ju är en biprodukt vid pappersframställning. Biobränsle är ett av spåren, men det är inte särskilt aktuellt i Nordamerika som har helt andra miljökrav jämfört med Europa.

Däremot kan det vara intressant med utveckling av andra produkter.

– Det finns företag i Kanada som har börjat titta på hur man kan använda lignin och de är avundsjuka på den testbädd som finns i Bäckhammar. Samtidigt är vi lite avundsjuka på det labb som finns i Thunder Bay, säger Daniel Stenborg.

Daniel Stenborg på plats i Montreal.
Daniel Stenborg på plats i Montreal.

Den ömsesidiga avundsjukan kanske kan vändas till ett positivt samarbete. Daniel Stenborg säger att det kanadensiska labbet arbetar på gramnivå:

– De pratar om 35-40 gram, vi pratar om en kapacitet på upp till åtta ton i Bäckhammar.

Vad som står närmast i tur är ett kanadensiskt återbesök framåt vårkanten. Något som kanske kan leda till att företag vill etablera sig i Värmland.

– Är det lignin de är intresserade av så ligger Kristinehamn bra till.

Hur sannolikt skulle du tro det är att en etablering blir av?

– Det är svårt att svara på. Jag åkte från Montreal med en positiv känsla. Vi kanske inte får något företag till Kristinehamn, men kommer något till Värmland stärker det regionen.

Artikeltaggar

BäckhammarKanadaKristinehamnNäringslivNäringslivssamverkanPaper Province

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.