Ta ansvar för Hembygdsgården

Insändare
PUBLICERAD:
Gunnar Åberg fortsätter sin kamp för Norrgårdens tak.
Foto: Lena Edbom
När huset på Gamla Kyrkogatan revs och senare blev Norrgården på Hembygdsgården var man mycket noga med att takstolarna skulle vara intakta.

Då inga av Lundgrens liftar kom nog högt hyrdes en lift från Örebro, som skulle klara av att lyfta ner takstolarna. Rivningen och uppbyggandet skedde i kommunens regi. När takstolarna skulle upp på Norrgården hyrdes ingen lift. Istället sågades alla kraftiga bjälkar som höll ihop takstolarna av och en ny konstruktion gjordes. Följden blev att taket började kollapsa på grund av det tunga skiffret.

Istället för att få ett stort vindsutrymme som föreningen är i stort behov av, blev vindsutrymmet fullt av strävor kors och tvärs. Ansvarig byggnadsledare saknade tydligen kunskap och kompetens när det gäller skiffertak.

Huset som skulle bli en stor tillgång för hembygdsföreningen har istället blivit en kvarnsten om halsen. Taket har förmodligen småläckt hela tiden, men läckaget har ökat med åren. Idag är presenningar uppspända och får tömmas efter mycket regn. Omläggning av taket och upprätning av takstolar är en miljonaffär. Vem ska betala?

Undertecknad anser att byggherren Kristinehamns kommun skall bekosta taket. Hur kunde Norrgården godkännas vid besiktning med alla fel? En byggfirma eller privatperson hade aldrig fått godkänt vid en besiktning. Varför inte byta ut skiffertaket mot ett falsat plåttak som harmonierar bättre med plåtlådorna på taket? Detta skulle bli avsevärt mycket billigare än att lägga om taket med skiffer. Sälj skiffret.

Gunnar Åberg.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.