Hoppa till huvudinnehållet

Tomma hus del 3: Livs, elektriker och finsk förening

Publicerad:
Fram till 1970-talet låg det en butik vid namn Arnes livs på Källarbacken 2A.
Fram till 1970-talet låg det en butik vid namn Arnes livs på Källarbacken 2A. Foto: Bildarkivet

Flerbostadshuset på Källarbacken 2A är nästa hus i NKP:s serie om kommunens tomma fastigheter som föreslås att rivas. Informationen om huset är knapphändig, men klart är att det bland annat har legat en livsmedelsbutik där.

NKP har tidigare berättat om gamla djurhemmet på Imtorpsvägen och Ekmanstugan vid Kvarndammen. Nu har turen alltså kommit till Källarbacken 2A, där den senaste hyresgästen var Finska föreningen.

Huset är enligt kommunens uppgifter byggt 1958. En av de första verksamheterna som flyttade in torde ha varit livsmedelsbutiken Arnes livs. Bildarkivets Gunnar Gustavsson och Ulla Lindalen, som letade fram både uppgiften och bilden på butiken, uppskattar att bilden är från tidigt 1970-tal.

1971 flyttade Elbyrån in i huset.

– Det var en elektrikerfirma som hade sitt kontor och lager där, tror Gunnar Gustavsson.

Nu står huset tomt och kommunens fastighetsavdelning har föreslagit rivning.
Nu står huset tomt och kommunens fastighetsavdelning har föreslagit rivning. Foto: Ingrid Ramberg

Den del av västra Ringvägen som går förbi Källarbacken 2A byggdes enligt uppgift i mitten av 1970-talet. Innan dess hade huset varit privatägt, men då löstes det, likt Imtorpsvägen, in av kommunen. Det berättar Björn Rehnberg, som var fastighetschef i Kristinehamn från början av 70-talet till 2004.

– Det var en byggnad som blev störd i samband med att man byggde vägen. Men den bedömdes vara alltför bra för att rivas, säger han.

Det är oklart både när Finska föreningen flyttade in i huset och när de flyttade ut, men Björn Rehnberg tror sig minnas att de höll till där redan under hans tidiga tid som fastighetschef.

– På övervåningen var det två lägenheter och så var det Finska föreningen i bottenvåningen.

Vet du något mer om Källarbacken 2A? Hör gärna av dig till NKP med mer information!

Artikeltaggar

HistoriaNyheter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.