Hoppa till huvudinnehållet

Tomma hus del 1: Stugan som gett rum åt folk och fä

Publicerad:
Gamla djurhemmet står och förfaller och kommer troligen att rivas, men beslutet är inte fattat ännu.
Gamla djurhemmet står och förfaller och kommer troligen att rivas, men beslutet är inte fattat ännu. Foto: Ingrid Ramberg

Kommunen äger ett antal fastigheter som står tomma sedan en längre eller kortare tid tillbaka. De flesta av dem väntar bara på att rivas inom de närmaste åren. Ett av de tomma husen hittar man på Imtorpsvägen 12.

Det lilla röda huset, omgivet av träd och växtlighet, byggdes omkring 1935. Byggnaden är nog mest känd som Djurskyddets före detta lokal.

Vid årsskiftet 2015-2016 flyttades Djurskyddets verksamhet till sin nuvarande lokal på Stampbrogatan. Den lokalen är större och bättre lämpad att användas som djurhem än Imtorpsvägen var. Föreningen fick råd att flytta efter att ha fått ett Vänernära hus testamenterat till sig. Det huset såldes och finansierade huset på Stampbrogatan.

Var bostadshus

Thomas Larsson började jobba för Djurskyddet i Kristinehamn 2002, då man redan huserade på Imtorpsvägen sedan några år. Han berättar att Djurskyddet hyrde huset av kommunen från 1996 fram till slutet av 2015, alltså nästan 20 år.

Enligt Thomas Larsson var huset ett privat bostadshus innan föreningen tog över.

– Det var ett vanligt bostadshus som då blev utdömt när de gjorde om E18. De breddade ju E18 eller la den närmare på något sätt och då kan kommunen lösa in hus på det viset. Det låter ju grymt men så är det faktiskt. Så det bodde något äldre par där före. Det gick inte att ha som bostad men det gick bra att ha förening där så att säga, minns han.

Under Djurskyddets år gjordes en del arbeten på huset. Bland annat bytte man tak och satte in ett nytt kök. Men det var ändå trångt och fungerade inte alls optimalt som djurhem, berättar Thomas Larsson.

På rivningslistan

Det gamla trähuset på Imtorpsvägen har alltså gett hem åt många, främst djur men även människor, genom åren. Nu har det dock gjort sitt. Sedan djurhemmet försvann har huset stått tomt och förfallit och det är ett av de hus som kommunens fastighetsavdelning har föreslagit ska rivas. Thomas Larsson känner sig inte särskilt sorgsen över det.

– Nej då, det är mycket bättre både för djur och personal där de är nu. Men det var väl det som fanns då och det var bättre än ingenting, säger han.

Fastighetsavdelningen har beviljats fem miljoner kronor för rivningar 2020, vilket enligt fastighetsförvaltaren Anders Cronqvist troligen inte kommer att räcka för att riva alla husen på kommunens lista. Det kommer behövas mer av både pengar och tid.

Fasaden är i dåligt skick och det går inte att bo i huset sedan E18 breddades på 90-talet.
Fasaden är i dåligt skick och det går inte att bo i huset sedan E18 breddades på 90-talet. Foto: Ingrid Ramberg

Artikeltaggar

Artikelserie: Tomma husHistoriaHus och hemKristinehamns kommunNyheter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.