Hoppa till huvudinnehållet

Centerns styrelse har sagt sitt

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under måndagen meddelade Adam Slottner att han avgår som kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen. Styrelsen för Centerpartiet i Kristinehamn har inte längre förtroende för honom.

Det var NKP:s granskning av kommunalrådet Slottners ekonomi som visade att han haft stora privata skulder hos Kronofogden under en tid. Granskningen ledde fram till en paus - vilket var ett klokt beslut. Det innebär en chans att få ordning på ekonomin i lugn ro, utan att varje besked om återtagen kontroll dubbelkollas av NKP:s reportrar.

Orsakerna till att ekonomin inte går ihop kan vara många och ofta ligger det personliga tragedier bakom. Ibland handlar det om okunskap eller slarv. Rör det sig om en privatperson finns det inget allmänintresse och skulderna är inget som NKP då skriver om. När det handlar om en av våra högsta politiska företrädare är det vårt jobb att berätta.

Den som söker väljarnas förtroende att besluta om våra gemensamma skattemedel måste vara beredd på att själv bli granskad. Någon som Adam Slottner alltid ställt upp på och varit införstådd i.

Nu kom alltså beskedet att det inte blir en fortsättning som kommunalråd. Slottner kliver åt sidan. Som han själv konstaterat i en tidigare intervju med NKP så är förtroende en färskvara. I rollen som politiker behöver man både väljarnas och sitt partis förtroende för att kunna föra fram sin politik och det man brinner för.

Slottner var den allra mest kryssade i senaste valet, när Centerpartiet i Kristinehamn gjorde sitt bästa resultat på många år.

Om det var en Slottner-effekt 2018 eller ett allmänt uppsving för Centerns politik lokalt är svårt att svara på. Likaså hur allvarligt väljarna ser på misskött privat ekonomi.

Centerpartiet i Kristinehamn tillsammans med Adam Slottner har i alla fall kommit fram till slutsatsen att det inte räcker med en paus. Partiets styrelse har gjort bedömningen att Slottners popularitet inte är stor nog att uppväga för det tapp i anseende som skuldhärvan inneburit.

Vad väljarna tycker om detta får vi inte veta förrän om tre år. Ur det perspektivet ställer det lite krav på hans ersättare.

Men mycket kan förstås hända tills nästa val. Då är kanske Slottner med på valsedeln igen. Oavsett hur det blir med det har Adam Slottner varit en engagerad och uppskattad politiker, som lagt ned många timmar på att göra Kristinehamn till en så bra plats som möjligt och som aldrig duckat för frågor från pressen.

Tack för det Adam Slottner.

Artikeltaggar

Adam SlottnerCenterpartietKronofogdenLedare