Följ med på en otrolig resa som är sann

Insändare
PUBLICERAD:
Du blir avsläppt vid avlastningsplatsen och tar ut resebagaget som drämmer i asfalten utav tyngden. Förväntansfullt lyfter du blicken mot flygplatsens entréingång och tar stora ivriga steg emot entrén med bagaget släpandes bakom dig på hjul. Väl därinne får du exceptionell hjälp vid incheckningen och säkerhetskontrollen går smidigt och snabbt.

Efter en stund är det dags att boarda planet som ska ta dig till drömmarnas paradis. Som i en trans av upprymdhet har du tagit dig fram till sätet. Nu sker det. Du ska äntligen få komma iväg på en resa till bättre tider, till lycka, till bekvämlighet och till trygghet.

Bältena signaleras på och flygvärdarna gör sin rutin. Planet rör sig och kommer snart till startbanan. Med ett ryck accelererar motorerna och du upplever kittlande mage och nervositet när planet lämnar fast mark. Till slut signaleras bältena av. Du andas ut och beställer en drink eller två.

Efter några timmar borde planet vara framme, men du ser på monitorn att ni fortsätter stiga, sakta men säkert, trots några turbulensdippar då och då. Flera timmar går och ingenting förändras utan planet fortsätter att stiga mot solen. Folk börjar snegla på varandra med oroliga blickar.

Börjar du bli orolig? Det borde du. För hur högt kan man stiga innan det händer något fruktansvärt och hur länge räcker bränslet? Man kan undra om kommunikationen ens fungerar?

Svenskarna lever som om vi hade 4,2 jordklot per år påpekar Oscar Askling.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är vad man kallar på ekonomispråk, Rostows flygplan och beskriver den design som våra västerländska samhällen förhåller oss till ekonomiskt, med evig tillväxt i horisonten, vars metaforiska flygplan inte är designat för att landa, alls någonsin.

Låter det sunt? Nej, det är ju det som forskarna och Miljöpartiet försökt säga länge. Planeten har ett visst antal resurser, vilka medför konsekvenser när vi människor brukar dem.

Svenskarna lever som om vi hade 4,2 jordklot per år och när resurserna utvinns så förstör vi ekosystem och biologisk mångfald samt släpper ut växthusgaser som driver på global uppvärmning.

Det har vi gjort nu i överdrift för länge vilket försätter oss i en krissituation där vi nu är på väg mot över tre graders höjd medeltemperatur 2100. Ett modernt samhälle har ingen som helst aning om hur det ska fungera på en planet med blott två graders uppvärmning.

Så, vi behöver lära oss mer om välfärd utan tillväxt. Vilket jag får återkomma med i andra upplysningar, men det finns kunskap om det och jag ber er att läsa på själva. Det är inte läge för argumentation.

Det är läge för aktion.

Oscar Askling

Miljöpartist i Kristinehamn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.