Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen röjer skog på Sandfallet och Strand

Publicerad:

Nu drar kommunen igång med sin skötsel av trädbevuxna grönområden igen.

Först ska arbetet med områdena Sandfallet och Strand avslutas och sedan står Djurgården och Norra Sörkastet på tur.

Arbete med grönområden pågår under perioden september till och med mars, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Under sommaren har naturen fått vila och djurlivet fått chans att frodas, men nu är parningstider och tid för häckande över för i år.

Prio ett är att bort träd som är farliga för människor och egendom, så kallade riskträd. Det kan därför hända att personerna som arbetar med trädfällningen i ett område kan vara tvungna att rycka ut och prioritera träd som är farliga på andra platser än de områden som egentligen står på agendan.

Att jobba med trädfällning kan vara ett riskfyllt arbete och från kommunens sida ber man allmänheten att låta trädfällare och röjare arbeta i fred.
Att jobba med trädfällning kan vara ett riskfyllt arbete och från kommunens sida ber man allmänheten att låta trädfällare och röjare arbeta i fred. Foto: Pernilla Andersson

Vid röjning i grönområdet görs insatser som gynnar den biologiska mångfalden gällande växter och djurliv.

– Det här gör vi för att vi vill att våra grönområden ska vara artrika och åldersvarierade. När ett område har röjts färdigt körs virke och ris ut. Ibland måste vi vänta på att marken ska frysa till eller torka innan allt körs bort för att förebygga markskador, står det i pressmeddelandet.

En del ris och döda träd lämnas kvar för att utgöra en faunadepå. Faunadepåer fyller en funktion för insekter, mossor och svampar. De kan också bli attraktiva bomiljöer för till exempel igelkottar och fladdermöss.

En faunadepå

Det virke och ris som körs bort läggs antingen i en faunadepå eller säljs till olika ändamål. Det kan vara biobränsle till fjärrvärme eller virke som Stadsbondgården förvandlar till spisved, enligt pressmeddelandet.

De rastplatsborden som kommunen ställer ut på olika platser byggs exempelvis av tallar som tagits av olika anledningar i samband med åtgärder.

Pengarna som kommunen får in genom att sälja ris och virke gör att man kan göra ännu fler åtgärder i de olika grönområdena.

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDjur och naturDjurgårdenKristinehamns kommunSandfalletStrand

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.