Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet fast hos Kronofogden

Publicerad:
Ett av Kristinehamns kommunalråd har en skuld på drygt 160 000 kronor hos Kronofogden. Foto: NKP-arkiv

Ett av Kristinehamns kommunalråd har stora skulder hos Kronofogden och har fått 106 betalningsförelägganden sedan 2016.

Politikern säger sig ha varit omedveten om skulderna.

– Hade jag vetat detta i tid hade det gått att bromsa, det är det som är så träligt. Det är skit det här, säger han.

NKP har tittat närmare på den ekonomiska situationen för kommunstyrelsens elva ledamöter. Tio av elva ledamöter finns inte i Kronofogdens register, men det centerpartistiska kommunalrådet Adam Slottner har sedan 2016 fått 106 betalningsförelägganden, varav två fortfarande är aktiva. Sedan i våras har han också en total skuld på 164 459 kronor hos Kronofogden. Den största delen är tre skatteskulder på sammanlagt 157 946 kronor. Skatteskulden rör Slottners enskilda firma, Sörgårdens gårdsbutik och slakteri i Vike.

Ölmhult (C): ”Han har lovat att lösa den ekonomiska situationen”

Själv säger Adam Slottner att han in i det längsta varit omedveten om detta då det är en till honom närstående person som under den senaste tiden, av olika anledningar, har fått ta ett stort ansvar för företagets ekonomi. Han säger att personen velat skydda honom, något som har förvärrat situationen.

– Men jag ska inte skylla ifrån mig. Det är mitt ansvar. Men det är det som känns så träligt, att jag inte vetat om det. Då hade det gått att stoppa, säger han.

Adam Slottner säger att han känt till skulden sedan en dryg månad tillbaka.

Vad tänkte du då?

– Det kändes som att få en tegelsten i huvudet eftersom jag inte hade en aning. Vem vill hamna i det här? säger han.

Han fortsätter:

– Det är inte alla som betalar till oss heller. När någon kursar och det försvinner 80 000 kronor som vi aldrig får tillbaka är det inte lätt att vara småföretagare, säger han.

Adam Slottner, centerpartistiskt kommunalråd, är självkritisk. Det är skit det här, säger han.
Adam Slottner, centerpartistiskt kommunalråd, är självkritisk. Det är skit det här, säger han. Foto: NKP-arkiv

Slottner har inte kunnat ta lån för att betala skulden på grund av betalningsanmärkningar. Nu hoppas han på att kunna lösa den uppkomna situationen med hjälp av EU-stöd. Han säger också att en del pengar redan har betalats tillbaka.

Är det lämpligt att du hanterar skattebetalarnas pengar när du själv hamnar hos Kronofogden?

– Tittar man på vilka beslut som jag varit med och fattat så vet man att jag inte är den som slösar pengar utan den som sparar, svarar Adam Slottner.

I måndags fattades ett löneutmätningsbeslut. Det innebär att 15 106 kronor dras direkt från Adam Slottners kommunalrådslön varje månad.

"Alla kan ju hamna i en ekonomisk knipa"

Löneutmätningens storlek tar enligt Kronofogden hänsyn till en rad olika faktorer, och för att en person som fått ett löneutmätningsbeslut ska klara sin försörjning är man alltid garanterad att få behålla ett visst belopp, det som kallas för förbehållsbelopp. Det består av boendekostnader samt ett normalbelopp som ska täcka allmänna levnadskostnader. Man kan även få tillägg för barnomsorg och arbetsresor med mera.

Adam Slottner säger att han pratat med partirepresentanter både på lokal- och riksnivå.

Vad har du fått för signaler därifrån?

– De har fortfarande förtroende för mig, som person. De vet också vad allt det här beror på.

Om allmänheten fortfarande har förtroendet för kommunalrådet återstår att se. Adam Slottner räknar med att få tydliga signaler:

– Det lär jag väl få höra. Känner jag att jag inte har förtroende så kommer jag att avgå, det har jag sagt hela tiden. Det här är en förtroendebransch, säger han.

Artikeltaggar

Adam SlottnerCenterpartietEUKristinehamnKristinehamnssamverkanKronofogdenNyheterPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.