• fredag
  3 juli
  15°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  19°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.7 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.3 mm

Låt oss slippa alla fimpar

Insändare
PUBLICERAD:
Hur svårt kan det vara att ta reda på en fimp undrar insändarskribenten.
Foto: Leif Tallmyren
Är det inte dags för de som röker att ta ansvar för sina egna fimpar?

Härom veckan fanns en artikel om fimpar och den nya tobakslagen. Vi från Förebyggarenheten vill ställa oss upp och stödja den nya tobakslagen. I sin kärna är den nya lagen en skyddslag. Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning fortfarande en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och tidig död som kan förebyggas, och syftet av den nya lagen är att skydda barn och unga från de skadliga effekter av tobak och rökning. Därför vill vi göra allt vi kan för att säkerställa att lagen är framgångsrik.

En sak man kan göra är att ta personligt ansvar över sin egna fimpar, precis som vi har personligt ansvar med annat skräp. Man slängar inte en cola-burk vart som helst när man har druckit färdigt. Varför ska man slänga fimpar överallt? Varför överlåta till andra att ta hand om nedskräpningen? Fimpar har varit ett problem i Sverige för ganska länge. Varje år så slängs cirka en miljard fimpar på marken eller ut i naturen och 80 procent av all nedskräpning i Sverige är tobaksrelaterad. Fimpar är skadliga för fåglar, fiskar, och andra djur, men ändå fimpar man.

Fimpplockning har varit ett samhällsproblem sedan man har börjat att röka cigaretter. Men är det inte dags att ändra på det? Är det inte dags för oss att sluta skräpa ner stad, strand, och naturen med fimpar? Om det inte finns en askkopp, ta ansvar över sitt eget skräp! Man kan släcka dem och lägga dem tillbaka i paketet, eller släcka dem och slänga dem som vanligt skräp. Den nya tobakslagen säger att vi behöver plocka bort askkoppar så att vi kan synnerligöra att här ska man inte röka. Här försöker vi skydda de utsatta. Barn, så de inte normaliserar tobak och börjar röka. Gravida kvinnor så att deras barn inte föds med ökad risk att utveckla astma. Personer med lungsjukdom som blir sjuka av cigarettrök.

Så vi uppmuntrar er som röker att hjälpa till att säkerställa att lagen är framgångsrik. Hjälpa till att skydda de utsatta ifrån de skadliga effekter av rökning och tobak. Rök inte på de platser som har rökförbud, eftersom det är de platser som ofta har människor vi behöver skydda, och plocka upp fimparna efter er.

Förebyggarenheten i Kristinehamns kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.