Hoppa till huvudinnehållet

Jan Karlsson med vänner brygger eget öl

Publicerad:
Internationella öldagen firas alltid första fredagen i augusti. Foto: Fotograf Robert Hedell, Ten Hands Brewing.

Internationella öldagen firas den första fredagen i augusti varje år över hela världen. NKP fick en pratstund med en riktig ölentusiast, bryggare från Ten Hands Brewing. Ölmakaren, tillika kristinehamnaren Jan Karlsson är klar över hur han ska fira ölets egna dag.

Internationella öldagen har sin grund i USA där dagen firades för första gången 2007 i Santa Cruz, Kalifornien. Sedan dess firas dagen den första fredagen i augusti över hela världen. Syftet med att fira temadagen är att träffa goda vänner och njuta av god öl och att hylla de som brygger den.

Den första ölen i världen bryggdes i antika Kina runt år 7000 f.Kr. I väst började processen, som idag är känd som ölbryggning, i Mesopotamien, i nutida Iran, någon gång mellan 3500 - 3100 f.Kr. Kanske till och med tidigare än så enligt vissa.

I norra Europa har man hittat bevis på att man i nuvarande Tyskland bryggde öl så tidigt som 800 f.Kr. Detta är känt från att man bland annat har hittat stora mängder ölkannor, i en grav i byn Kasendorf i norra Bayern, nära Kulmbach. I början av ölbryggningens utveckling i Tyskland var det, precis som i Mesopotamien och Egypten, kvinnorna som skötte hantverket att brygga öl. Kvinnan i hemmet bryggde öl för att komplettera de dagliga måltiderna.

I Kristinehamn har det också bryggts mycket öl genom åren. Minns du Sanna Bryggeri och Kristinehamns bryggeri? Idag finns Wermlands Brygghus. I samma lokaler bryggs också öl under namnet Ten Hands Brewing. Det är Jan Karlsson från Kristinehamn och hans vänner Robert Hedell, Johan Eklund, Fredrik Steen och Göran Larsson från Karlstad som startat ett mikrobryggeri med hantverksöl:

– Jag har alltid gillat öl, säger Jan Karlsson, en av grundarna till Ten Hands Brewing.

Jan Karlsson och de fyra vännerna i Ten Hands Brewing brygger eget öl.
Jan Karlsson och de fyra vännerna i Ten Hands Brewing brygger eget öl. Foto: Fotograf Lena Öritsland

Han har tidigare medverkat i Kristinehamns näringsliv som egenföretagare i bolaget Elektra. När han sedan sålde företaget ville han ha något annat att pyssla med. Då fick det bli hans stora intresse, öl. Först i liten skala med hemmabryggeri och sedan träffande han fyra vänner med liknande visioner om öl. De skulle satsa på att lansera ett craftbeer, den nya generationens öl. Och så blev det. Redan i våras släpptes första ölet en New England IPA med passande namnet First Born. Den och flera andra sorter finns ute på flera restauranger bland annat i Karlstad, Örebro, Stockholm och Göteborg. Hans favorit ur deras kollektion heter Space mist, ett dimmigt öl med smak av citrus.

Ska han fira internationella öldagen? Javisst. Han har köpt sig tre öl av olika karaktär som han ska avnjuta på Västkusten där han befinner sig för tillfället. Men till helgen kommer han hem igen, då ska 2000 liter öl tappas på flaska och nytt ska bryggas.

Artikeltaggar

KristinehamnMat och dryckNöje/KulturÖlWermlands brygghus

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.