Hoppa till huvudinnehållet

Kriminella ska fastna i tullens garn

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bilden av Sverige lockar och allt fler aktörer söker sig hit. Dessvärre handlar det inte om it-specialister utan den organiserade brottsligheten.

Etablerade aktörer som rysktalande kriminella nätverk utökar nu sin verksamhet i Sverige. Deras specialitet är stölder. Expressen rapporterar (25/7) att internationella nätverk står för över hälften av bostadsinbrotten i Sverige. Vad gäller stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner ligger de bakom över 90 procent. De internationella ligorna uppskattas av Larmtjänst och försäkringsbranschen årligen föra ut varor till ett värde av två miljarder kronor.

Polisen är inte i närheten av tillräckliga resurser för att ta fast tjuvar. Det grova gängvåldet med skjutningar och sprängningar tar upp stora resurser. Därtill är polisnärvaron milt uttryckt låg i stora delar av landet. Skulle några ändå dömas är det till låga straff.

En annan aktör som uppenbarligen försöker ta sig in på den svenska marknaden är nigerianska Black axe, svart yxa. Organisationen började som en studentorganisation vid universitetet i Nigerias huvudstad Benin city. Kopplingar till militära grupper och användandet av häxkonst drev sedan Black axe med flera studentgrupper att verka såväl i det dolda som utanför universitetens gränser. Organisationen är inte särskild välkänd i Sverige men har spritt sig långt utanför Nigerias gränser.

I Kanada avslöjades 2015 en mycket avancerad liga som stal lyxbilar. 21 personer arresterades för att på ett år ha stulit över 500 bilar till ett värde av 30 miljoner dollar. Operationen inkluderade en låssmed, personer på insidan i fraktföretag och på myndigheter samt människor som tog emot bilarna i Ghana och Nigeria. En hög grad av organisation och ett stort våldskapital förefaller känneteckna Black axe. Och nu har de kommit till Sverige.

Göteborgs-Posten avslöjade nyligen (22/7) att 17 personer med koppling till Black axe sitter häktade i Göteborg för storskalig heroin- och kokain-smuggling. Förundersökningen mot dem är 12 000 sidor lång. Det är ett gediget arbete som Tullkriminalen har utfört. Om det räcker för att stävja en etablering av en så målmedveten verksamhet är mer tveksamt.

Att den svenska marknaden ter sig så lockande för utländska aktörer är ett stort misslyckande för regeringen. Den envetna inställningen att inte tillföra de resurser som behövs till rättsväsendets olika delar innebär att stöldgods lämnar och att alltifrån droger till människor tas in i landet ofta utan problem. Obeväpnad tullpersonal tvingas släppa igenom transporter de är säkra på innehåller otillåtna varor om det finns risk för våldsamheter.

Gränsen får inte fungera sämre än i dansbandet Jigs klassiska Min jojo från 1974. Där beskriver protagonisten hur hans whiskey och gin fastnar i tullen men det löser sig när han visar några tricks, bara handleden gör ett knix.

Det var roligt i en låt. Men verkligheten är mindre lyckad. Sverige får inte tillåtas bli en stor marknad för internationella gangsters.

Artikeltaggar

BeninExpressenGhanaGöteborgInsändareKanadaStölderSverige