Hoppa till huvudinnehållet

Heta löpare i O-ringen

Publicerad:
I år hade 18 540 löpare anmält sig till O-ringen som avgörs i Norrköping.
I år hade 18 540 löpare anmält sig till O-ringen som avgörs i Norrköping. Foto: Thomas Rimhagen

Tre av fem etapper har avgjorts i årets upplaga av O-ringen, som i år avgörs i skogarna kring Norrköping. Kristinehamns OK har i skrivande stund en totalledare, Lillemor Nyberg i D60 motion.

Lillemor Nyberg inledde med att vinna den första etappen med nästan sex minuters marginal. Den har hon sedan följt upp med två andraplatser, båda bakom totaltvåan Eva Bohm från Vildhussen. Det skiljer dock drygt tio minuter till Lillemor Nybergs fördel och sedan är det ytterligare tio minuter till trean.

– Men det är lätt att tappa tid i orientering. En liten miss kan kosta många minuter, säger Stefan Gunnarsson, KOK-are som tävlar i H65.

Han är väldigt glad att torsdagens etapp, den tredje i ordningen, startade tidigt. H65-klassen gick ut redan vid niotiden på morgonen:

– Det var tur för här är bortåt 30 grader i skuggan. Då är det jobbigt att springa långdistans.

Stefan Gunnarsson siktar på att komma topp 50 i sin klass. Än så länge går det bra. Han placerade sig 37:a under torsdagen och ligger placeringen sämre i totalen.

Stefan Gunnarsson tycker att kristinehamnarna sköter sig bra i skogen: “Det är ändå världseliten vi tävlar mot.”
Stefan Gunnarsson tycker att kristinehamnarna sköter sig bra i skogen: “Det är ändå världseliten vi tävlar mot.” Foto: Joakim Magnusson

KOK har ytterligare två pallplatser efter tre etapper. Det är Christer Elfsberg i H70 kort och Lisbeth Celander i MTBO D60, det vill säga mountainbike.

Birgitta Johansson brukar prenumerera på segrar i O-ringen, men i år har det gått tyngre för henne. Hon ligger i nuläget på en sjätteplats i D75, drygt 22 minuter från täten.

Emma Johansson sprang tidigare i Elitklassen, men i år finns hon inte med i resultatlistan över huvud taget.

– Nej, det stämmer nog. Jag har inte sett till henne på hela veckan, säger Stefan Gunnarsson.

Han berättar att KOK ska ha en klubbkväll under torsdagen och käka pizza tillsammans. Men den sköljs nog snarare ner med en Resorb än med pilsner, både med tanke på att det ska springas två etapper till och att det utlovas lika varmt väder de närmaste dagarna.

– Vi kom hit redan för en vecka sedan och har fått ett kanonläge att bo. Det är bara fem minuter med cykel så är man på Himmelstalundsbadets utomhusbassänger, säger Stefan Gunnarsson.

Andra löpare med Kristinehamnsanknytning är bland andra Linda Take, vd för Blue Future. Hon är ordförande i O-ringen och har i år valt etappstarter och ingen hel klass. Hennes kollega Lars Nordström, tävlande för Kils OK, är dock med i toppstriden i H60-klassen. Efter tre etapper ligger han femma totalt.

Värmlänningarna Christer Skoog, Kils OK, Sixten Westlund, OK Tyr, och Lars Nordström, Kils OK, är alla med och slåss i toppen av H60-klassen.
Värmlänningarna Christer Skoog, Kils OK, Sixten Westlund, OK Tyr, och Lars Nordström, Kils OK, är alla med och slåss i toppen av H60-klassen. Foto: Olov Öström

Artikeltaggar

KristinehamnKristinehamns OKNorrköpingO-ringenOrienteringStefan Gunnarsson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.