Historiska museet behöver fler föremål

Insändare
PUBLICERAD:
Kristinehamns historiska.
Foto: Lena Edbom
Jag läser i NKP 24/6 rubriken "Museibesöken minskar". Kulturchefen och museiintendenten funderar över vad det kan bero på. En möjlig anledning kan ju vara att museet inte är öppet så generöst som det borde vara.

Men jag tror att en anledning kan vara att de utställda föremålen är alltför få. När ett historiskt museum äntligen blev till tänkte jag att nu skulle de flesta av nedpackade föremål kunna visas.

När man besöker museet är det snart gjort.

Jag blev besviken. "Var det inte mer?'' Kristinehamnare som besökt museet en gång kommer nog inte tillbaka. Det räckte med ett besök. Visserligen är lokalen kanske inte stor nog att rymma mer.

Bilder och foton i all ära men jag tror att det råder en bildtrötthet Det är bättre att visa föremål än bilder. Det behövs en historisk konkretion. Jag hade väntat mig en historisk exposé alltifrån stenåldern och framåt i tiden som basutställning.

Det museum som fanns i gamla rådhuset var historiskt uppställt på det sättet och det tror jag fungerade bra. Skolklasser på besök fick då en rejäl lokalhistorisk genomgång.

Alltså: försök att utöka med fler föremål som kan plockas fram ur gömmorna. Om vi hade fått gamla badhuset som kulturhus hade vi haft plats for allt, men jag gråter inte över spilld mjölk.

Med hälsning från Gunnar Edström, kristinehamnare i förskingringen, (Uppsala)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.