Hoppa till huvudinnehållet

Budgeten gick igenom efter livlig debatt

Publicerad:
Skolornas gymnastikhallar och deras omklädningsrum var en av de frågor i investeringsbudgeten som diskuterades mest.
Skolornas gymnastikhallar och deras omklädningsrum var en av de frågor i investeringsbudgeten som diskuterades mest. Foto: NKP Arkiv

Efter en lång diskussion på tisdagskvällens möte blev det till slut så att majoritetens förslag till budget klubbades igenom av kommunfullmäktige. Under 2020 blir de största investeringarna 16 miljoner kronor på särskilt boende i Ölme och nästan 13 miljoner på reinvesteringar av gator och broar. Det som gav upphov till debatt under fullmäktige var dock annat; rur-pengar och idrottshallar.

Diskussionerna i kommunfullmäktige kom till stor del att kretsa kring driftbudgeten och hur rur-pengarna, det vill säga resultatutjämningsreserven, ska användas. Kristinehamnssamverkan föreslår att de pengarna ska ligga hos kommunstyrelsen och att nämnderna vid de månatliga budgetberedningarna ska kunna be om pengar och komma med förslag om hur de vill använda dem.

– Det som skiljer vår budget från oppositionen är att vi inte lägger ut de rur-medel vi har, utan det vill vi ha i en buffert som vi kan ta efter behov. Det finns dock ett förslag i oppositionens budget som vi kan ställa oss bakom och det är att Närsam tar lån för inventarier, sa kommunalrådet Marie Oudin (M) i sitt första anförande.

I Socialdemokraternas och Vänsterpartiets skuggbudget föreslogs hälften av de drygt 38 miljonerna i resultatutjämningsreserven fördelas mellan de nämnder som har störst behov under 2020.

– Socialnämnd och skolnämnden har förvarnat om volymökningar på dryga 60 miljoner. Vi tycker att det är bättre att de pengarna faktiskt finns i socialnämnd och skolnämnd där de verkligen behövs, sa Ulf Engström (S).

Kommunalrådet Adam Slottner (C) kommenterade majoritetens syn på rur-pengarna:

– Vi i Kristinehamnssamverkan är övertygade om att den budget vi lagt är den bästa för Kristinehamn. Det är nämnderna som har fackkunskaperna och de är det som måste komma och säga när de behöver pengar, sa han.

Socialdemokraterna och även Vänsterpartiet berörde även vilka effekter de anser att majoritetens budget kommer att få för kristinehamnarna.

– En sån här dag ser vi tydligt skillnaden mellan de blågröna och oss röda i hur vi prioriterar. Vi får inte glömma människorna bakom de här besluten vi ska fatta, sa Samuel Carlén (S).

Efter många vändor upp och ned i talarstolen av ledamöter från de flesta partierna gällande hur besparingarna kommer märkas och synen på effektivisering tydliggjordes av Adam Slottner att det, oavsett hur rur-pengarna används, är samma totalsumma de båda budgetarna utgår från.

– Det är inte så att S och V tillför en massa pengar, nej det är exakt samma summa, sa han.

(V) vill höja skatterna

Vänsterpartiet föreslog en utredning om höjda skatter för att undvika vissa besparingar. Björn Johansson (V) förde ett resonemang om hur man för att inte hamna i ett läge där skatten måste chockhöjas bör börja med små höjningar.

– Vi har inte pengar till den standard välfärden har idag. Hur kan vi öka intäkterna? Det kan vi göra genom att titta på vad en ökning av skatten kunde innebära. Det är bättre att göra det stegvis, sa Björn Johansson.

Vänsterpartiets förslag om att utreda en skattehöjning gick dock inte igenom. Partiet riktade också kritik mot kommunens övergripande mål. Anne-Marie Wallouch (V) lyfte fram att dialog fördes med många involverade sist det sattes mål. Detta har inte gjorts den här gången, menade hon.

– Nu har det inte funnits någon dialog och det tycker vi är ett demokratiunderskott. Vi yrkar återremiss av de övergripande målen på grund av den bristfälliga processen, sa hon.

Idrottshallar diskuterades

I den investeringsbudget som antogs innefattas investeringar om totalt 74 miljoner kronor. Den största enskilda delen, 16 miljoner kronor, går till ett särskilt boende i Ölme. Andra stora delar är drygt 15,5 miljoner till kommunstyrelsen, 12 850 000 kronor till reinvesteringar av allmänna platser såsom broar, gator, lekplatser och muddring av bryggor. 10 300 000 märks åt fastighetsunderhåll som upprustning av idrottshallar.

Just idrottshallarna var en annan fråga som ledde till debatt på kommunfullmäktige. I det sista förslaget från majoriteten sänkte man summan med en miljon. Den röda sidan ville istället se att kommunen ska ta lån för att kunna rusta upp idrottshallarna.

– Vi har ett stort bristande underhåll på många av våra lokaler och vi vill främst prioritera våra skollokaler. Det handlar framförallt om omklädningsutrymmen, sa Ulf Engström.

Eva Julin Dombrowe (L) som gjorde sin sista kväll som kommunalråd innan partikollegan Eric Hesselius tar över, manade till försiktighet gällande idrottshallarna:

– Våra hallar har varit under all kritik i många år, men vi tar en låneram på 100 miljoner mer och vi har 25 miljoner vi inte har förbrukat så är det kris finns det inget som säger att vi inte kan lägga det där. Men vi vill först och främst prioritera låneramen till exploateringar, sa hon.

När investeringsbudgeten gick till votering efter ett par timmars diskussion var det 21 ledamöter som röstade på kommunstyrelsens förslag, det vill säga majoritetens budget. 14 röstade på S och V:s förslag och sex ledamöter avstod.

Artikeltaggar

Adam SlottnerBjarne OlssonBjörn JohanssonEkonomiEric HesseliusEva Julin DombroweKommunfullmäktigeKristinehamnMarie OudinPaul BrännlundPolitikSamuel CarlénUlf Engström

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.