Då är det sommar igen

Insändare
PUBLICERAD:
Återigen ser vi kyrkogårdsbesökare med sorgsna ögon hur illa skötta många gravar är. Det är inte gravrättsinnehavarna som missköter gravarna utan det är kyrkogårdsförvaltningen som ser till att kyrkogårdsarbetarna inte får göra ett fullgott jobb.

Helhetsintrycket av de annars vackra kyrkogårdarna är att allt ser bedrövligt ut. Kyrkogårdsarbetarna trimmar gräset alldeles inpå gravstenens baksida, men på framsidan där det oftast finns en plantering, är den skymd av en decimeter bred gräsrand ibland så hög att plantering och sten skyms.

Det är mycket provokativt av kyrkogårdsförvaltningen att peka ut gravrättsinnehavare på detta sätt, som att de inte sköter om gravarna. I anslagstavlan kan jag läsa att jag kan betala 150:-/år för att få trimmat framför och på sidorna av planteringen – extra skatt?

De två gravstenarna finns på Rudskoga kyrkogård.

Jag är medlem i Svenska kyrkan sedan barndopet och betalar kyrkoskatt med 2 592kr år 2018 samt begravningsavgift 533 kr 2018. Jag måste säga att jag inte är en trogen kyrkobesökare och använder mig inte av kyrkans tjänster mer än gemene man gör. Däremot vill jag att mina skattepengar till kyrkan, skall användas dels för att kyrkogårdarna skall skötas – visa vördnad för de som fått sitt sista vilorum där. Skattemedlen måste kunna räcka till gravtrimning samt underhålla det kulturarv som vi alla har ansvar för dit hör också kyrkobyggnader mm.

Om inte kyrkogårdsförvaltningen kan sköta våra kyrkogårdar så som vi vill ha dessa skötta, anmodar jag er att lägga ut arbetet på entreprenad. Då kanske vi kan känna en stolthet för våra kyrkogårdarna.

Sonja Höglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.