Hoppa till huvudinnehållet

STUDENT 2019: “Vill man ha någonting så måste man kämpa”

Publicerad:
Areeb är född i Sudan, men kom till Sverige från Eritrea för fem år sedan. Då kunde hon inte ett ord svenska. Nu ska hon studera på universitetet efter tre års studier på Presterud. Foto: Joakim Magnusson

Fem år efter att Areeb Ramdan Mohammed kom till Sverige från Eritrea ska hon ta studenten vid Presterudsgymnasiets vård- och omsorgsprogram.

Areeb drömmer om att få flytta till en lite större stad och utbilda sig till apotekare.

För fem år sedan kom Areeb Ramdan Mohammed, som är född i Sudan, till Sverige från Eritrea. Efter ett år i Boden flyttade hon till Kristinehamn.

Hon sökte sig till vård- och omsorgsprogrammet för att se om det var något för henne.

– Nu tänker jag utbilda mig till apotekare. Det är en femårig utbildning som man kan läsa på distans om man vill. Men jag kanske skulle vilja läsa i Uppsala, det skulle vara spännande, säger hon.

Areeb ser fram emot studenten.

– Nu har jag fått alla mina betyg också, och det har gått bra. I klassen har vi pratat om studenten hela året, om att vi ska spara pengar till flaket och allt. Det ska bli roligt. Nu känner man att man kan fira, säger hon.

Hur ska du fira?

– Vi ska ha en liten fest på fredagen. På lördag blir det bal på Statt, och på söndag ska vi ha en stor fest med kompisar och hela min familj.

När Areeb började på Presterud hade hon lite svårigheter med språket.

– Då var det svårt med engelskan och svenskan eftersom jag bara hade bott i Sverige i ett och halvt år. I Eritrea läste vi ingen engelska. Hemma i Eritrea talar vi nio olika språk. Jag kan tigre, svenska och lite engelska. Med mina bröder pratar jag arabiska.

Men redan i tvåan på gymnasiet var Areeb klar med Svenska 1 och Svenska 2.

– Jag jobbade hårt och har läst många böcker på biblioteket. Från början förstår man inte allt, men jag har försökt översätta ord för ord.

Kollegorna på City Norra har också gjort sitt till för språkkunskaperna.

– Jag jobbar extra efter skolan och på helgerna inom hemtjänsten. Då lär man sig också språket snabbt, säger Areeb.

Areebs äldre bror studerar på Komvux. Lillebror går i tvåan på Presterud. Hon blir först i familjen med en studentexamen. Men för att Areeb ska kunna förverkliga drömmen om att bli apotekare så måste hon komplettera sin utbildning med ett så kallat basår på universitetet i Karlstad. Där ska hon läsa upp kemi, fysik och biologi som inte ingår i vård- och omsorgsprogrammet.

– Det är många som söker och vill bli apotekare, men vill man ha någonting så måste man kämpa, säger hon.

Artikeltaggar

BodenEritreaKristinehamnNyheterSkola och utbildningStudentenSverigeVuxenutbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.