Hoppa till huvudinnehållet

STUDENT 2019: Företagsamma tjejer längtar till arbetsmarknaden

Publicerad:
Louise Hedlund och Jennifer Andersson har drivit framgångsrika UF-företag och uppskattat sina praktikveckor på bland annat Ica Maxi och Colorama. Nu ska de ta studenten.
Louise Hedlund och Jennifer Andersson har drivit framgångsrika UF-företag och uppskattat sina praktikveckor på bland annat Ica Maxi och Colorama. Nu ska de ta studenten. Foto: Joakim Magnusson

Posters var inte rätt nisch. Men när Louise Hedlund och Jennifer Andersson satsade på hälsodrycker tog hela lagret slut direkt.

Nu ska dessa två entreprenörer, som under tre år läst ämnen som inköp, näthandel och ledarskap, ta studenten och prova lyckan på arbetsmarknaden.

Louise Hedlund och Jennifer Andersson har haft tre fina år på Brogårdsgymnasiet. Handelsprogrammets upplägg har också effektivt motverkat eventuell skoltrötthet.

– Vi har totalt 15 veckors praktik under tre år. Tre veckor i ettan, fem veckor i tvåan och sju veckor i trean. Det var rätt självklart att jag ville läsa handel, dels för att det är mycket praktik men så lockade det också mycket med att få driva UF-företag, säger Jennifer Andersson.

Louise funderade först på att söka sig till fordonsprogrammet för att få testa på något som hon inte visste så mycket om. Men valet föll till sist på handelsprogrammet. Även hon hyllar upplägget med mycket praktik.

– Man växer mycket som person och får prata mycket med folk man inte känner. Och så får man jobba lite andra tider. Här har det varit lite slappt. Vi har börjat vid elva ibland. Men på praktiken fick man jobba från sju till fyra.

Louise har praktiserat på Ica Maxi, Dollarstore och Lindex. Jennifer har gjort sin praktik på Ica Maxi, Colorama och Jem & fix.

Louise och Jennifer var först med och drev ett UF-företag som tryckte upp fotoposters på beställning.

– Men det var bara Jennifers mamma som köpte posters, så det tröttnade vi på, skrattar Louise.

Jennifer och Louise på en mässa.
Jennifer och Louise på en mässa. Foto: Privat

Bättre gick det när Louise och Jennifer siktade in sig på hälsodrycker med ingefära, honung, citron och vatten.

– Vi har siktat in oss mycket på att kunden ska få en viss känsla. Det ska vara hemgjort och ha en lantlig look, säger Jennifer.

På en mässa sålde allt slut på en halv dag.

– Vi hoppas på att kanske kunna fortsätta med företaget efter studenten också, säger Louise.

Både Louise och Jennifer är fullt inställda på att börja jobba direkt efter studenten. Lite vemodigt har det kanske hunnit bli, med bara några dagar kvar till utspring och bal.

– Man blir lite chockad när man inser hur lite kvar det är, säger Jennifer.

Louise fyller i:

– Det känns som att man ska ha ett sommarlov och sen komma tillbaka igen, som vanligt. Det är lite ledsamt att inte få träffa kompisarna på samma sätt och lärarna som man tyckt om, men det ska bli kul att få testa på något nytt. Vuxenlivet.

Artikeltaggar

ColoramaDollarstoreIca MaxiNyheterSkola och utbildningStudenten

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.