Hoppa till huvudinnehållet

Årets korvätare koras på fredag

Publicerad:
Marcus Andersson, Pierre Öhlin och Patrik Ekman sitter i styrelsen för Kristinehamns evenemangs- och aktivitetsförening som arrangerar Fastingen.
Marcus Andersson, Pierre Öhlin och Patrik Ekman sitter i styrelsen för Kristinehamns evenemangs- och aktivitetsförening som arrangerar Fastingen. Foto: Frida Ingemarsson

Imorgon smäller det. Fastingmarknaden invigs traditionsenligt på kvällen, med invigningstal från Stadshotellets balkong, men tivolit drar igång redan under dagen. Bland årets nykomlingar i programmet står korvätartävlingen, som arrangören Patrik Ekman själv tror sig vinna.

– Jag är ju professionell korvätare, så jag ser fram emot att spöa de andra. Jag har övat hela våren, intygar Patrik Ekman, fastingsordförande.

Han har alltså utmanat flera lokalkändisar i vem som kan äta flest korvar på tid. En av de utmanade är NKP:s Magnus Carlsson, och han verkar också övertygad om att Patrik Ekman kommer bli svår att slå.

– Jag tror att jag äter färre än Patrik Ekman, så jag går in med låga målsättningar, säger Magnus Carlsson, som också ska hålla invigningstalet på torsdagen.

Men han kommer inte följa i tidigare talares fotspår, som har talat om marknadens historia. Om hur världsmarknadspriset på järn sattes där, och vilken betydelse det haft för staden.

– Det vet ju alla redan, varför ska jag berätta om det?

Ämnet för årets invigningstal håller han hemligt.

– Det får du se om du kommer dit och lyssnar, säger Magnus Carlsson.

Lång planering

Det är Kristinehamns evenemangs- och aktivitetsförening som håller i rodret, men många aktörer ska till för att få ihop hela programmet. Och det tar tid. Planeringen för årets upplaga av Fastingen påbörjades redan i augusti förra året.

– Vi var så sjukt nöjda förra året över att ha gjort ett väldigt folkligt evenmang, säger Patrik Ekman.

I år vill de satsa lite extra på aktiviteter för de yngre. Godisregnet är en storfavorit som återkommer och på lördagen blir det minidisco på stadshotellet. En trollkarl kommer också finnas på plats.

– Det kommer bli fantastiskt. Vi har beställt lika bra väder som förra året, säger Patrik Ekman.

Nytt för i år är också att kommunen ska passa på att dela ut diplom till de gym som har skött kontrollen av droger och steroider.

Frida Ingemarsson

Artikeltaggar

FastingenKristinehamnMagnus CarlssonNöjen och evenemangNyheterPatrik EkmanSommarTurism

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.