EU-valet är viktigt för Socialdemokraterna

Publicerad:
Bjarne Olsson, Socialdemokraterna, har skrivit en insändare tillsammans med Samuel Carlén om EU-valet. Foto: Frida Johansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi socialdemokrater vill se ett EU som aldrig någonsin kompromissar om människors lika värde, som skapar jobb och ekonomisk tillväxt. EU skapades som ett motgift mot extremism – som ett samarbete för demokrati, välstånd, fred och frihet. I dag behövs det samarbetet mer än någonsin.

Vi vill se ett EU som är bra för vanligt folk och som tar itu med de stora framtidsfrågor som inget land kan lösa på egen hand. Vi behöver ett Europa som försvarar demokratin, bekämpar klimathotet och står upp för schyssta jobb och villkor.

Valet är ett värderingsval. Högerextrema krafter i EU har som mål att attackera demokratin och rättsstaten, förnekar klimathotet och angriper kvinnors rättigheter. Därför blir kampen mot de högerextrema krafterna valets viktigaste fråga.

I vår valplattform lyfter vi fram följande fyra områden:

Ett Europa som försvarar demokratin och står upp för alla människors lika värde och rättigheter, fria medier, oberoende domstolar och som bekämpar den gränsöverskridande brottsligheten. Europa ska möta hat med gemenskap.

Ett Europa som skapar fler trygga jobb och sätter löntagares intressen före storföretagens, försvarar svenska kollektivavtal, stoppar skattefusk - där fler kvinnor jobbar och som ligger i framkant för att skapa nya, gröna jobb. Europa ska gå framåt tillsammans.

Ett Europa som går före i kampen mot klimathotet med högre ambitioner att jaga de företag och regeringar som inte gör sin del för att minska utsläppen och ökar drivkrafterna för att ställa om så att målen i Parisavtalet nås. Europa ska visa världen vägen.

Ett Europa som är en stark global aktör i en orolig tid och värnar internationellt samarbete, verkar för en fri och rättvis världshandel, stärker insatserna för Europas säkerhet och tar gemensamt ansvar för migrationspolitiken. Europa ska bygga gemensam säkerhet.

Bjarne Olsson och Samuel Carlén

Socialdemokrater och Europavänner

Artikeltaggar

Bjarne OlssonEUEU-valetInsändareSamuel CarlénSocialdemokraterna

Läs vidare