Hoppa till huvudinnehållet

“Största förstärkningen sedan 1940-talet”

Publicerad:
STOCKHOLM 20190514 Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow presenterar slutrapporten under en pressträff i Rosenbad. Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under tisdagsmorgonen höll Försvarsberedningen en pressträff där det berättades mer om den slutliga rapporten. Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) beskriver förslagen som den största förstärkningen sedan 1940-talet.

Enligt rapporten är ett väpnat angrepp mot Sverige inte uteslutet och det krävs därför en större krigsorganisation. Det behövs därmed mer personal inom Försvarsmakten och man föreslår att utbilda dubbelt så många, från dagens 4 000 till istället 8 000 värnpliktiga per år. Totalt ska krigsorganisationen utökas från 60 000 till 90 000 personer, inklusive hemvärn och civilanställda.

Förslag: Ny artilleriutbildning till Kristinehamn

Som NKP redan rapporterat föreslås två nya regementen. Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur och ett regemente i Göteborg för en amfibiebataljon som föreslås för västkusten.

Det föreslås även två mindre regementen för utbildning. Falun, Härnösand, Sollefteå och Östersund har visat intresse för etablering av försvarsmaktsverksamhet.

Försvarsberedningen föreslår även att man inför en artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg.

I samband med presskonferensen uppkom många frågor om att samtliga partier inte har undertecknat rapporten. Björn von Sydow menar dock att samtliga partier är eniga om rapportens inriktning.

– Jag uppfattar att de fyra allianspartierna, att det här är deras linje också, säger han.

Försvarsberedningen vill se att den nya krigsorganisationen setts i verket 2021, men den är troligtvis helt klar i slutet av 2020-talet.

Artikeltaggar

Björn von SydowFörsvarsberedningenFörsvarsmaktenKristinehamnNyheterVillingsberg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.