Hoppa till huvudinnehållet

Trädgårdshandlaren tipsar: Så odlar du perenner och ätbart

Publicerad:
Nils Bergslid på Niklasdams trädgård ger odlingstips.
Nils Bergslid på Niklasdams trädgård ger odlingstips. Foto: Pernilla Andersson

– Att odla i kruka är trendigt, säger Nils Bergslid från Niklasdams trädgård. Gärna perenner eller något ätbart. Det ligger i tiden att tänka lite extra på klimatet och man vill gärna äta närproducerat. Men hur gör man för att lyckas med sin odling? Experten ger oss sina bästa tips.

Ingenting smakar godare än hemodlat. Att plocka sina tomater direkt från kvisten är något visst. Och är det inte så att gurkan känns smaskigare för att du har odlat den själv? I år kan det vara läge för lite nya spännande växter att få ta plats i din kruka eller trädgårdsland.

Att odla perenner i kruka är inne just nu. Nils Bergslid på Niklasdams trädgård visar hur man gör på bästa sätt.

– Se till så att krukan är väldränerad med hål i botten. Detta för att vattnet ska kunna rinna ut så det inte blir för blött. Börja med att fylla på med lecakulor eller grus i botten. Fyll sedan på med välgödslad jord. Satsa på bra jord som håller fukten bättre. Gödsla sedan jorden efter hand.

Han plockar fram några perenna växter. Det blir en kaukasisk förgätmigej i ljusblå toner som går under namnet Jack Frost. En rosenplister med vackert rosa blommor. Till detta sätter han en blodnäva också den med rosa blommor och läckra blad. Resultatet blir en vacker uppsättning som hälsar välkommen vid entrén. De perenna växterna kan man sedan sätta ut och njuta av lång tid framöver.

Vidare visar han runt i växthusen med de 10 000-tals växterna. Han stannar till vid Palettbladen som finns i många varianter med häftiga namn som “sunfighter electric”, som går i härligt vårgrönt och “sunfighter henna” med toner åt det röda rostiga hållet. Dessa är frostkänsliga.

Palettblad i vackra färger.
Palettblad i vackra färger. Foto: Pernilla Andersson

– Den här kallas Snöflinga, passar perfekt i kruka eller balkonglåda. En rar blomma med vackra vita blommor. Här finns också klassiska flitiga lisor, änglapelargoner med flera. Elisabeth Orrlind är mamma till 10 000-tals pelargoner. Klassiker som Mårbacka-pelargoner och engelska pelargoner går förstås bra.

Nils Bergslid säger sig också kunna ana trenden att det är okej att vara lite “nördig” inom odling. Att vara en samlare med specialintresse. Det kan handla om pelargoner eller att snöa in på exempelvis fuchsior.

Olivörten kan man använda i en sallad.
Olivörten kan man använda i en sallad. Foto: Pernilla Andersson

Det ätliga då?

Givetvis finns här örter av olika slag, liksom tomater med mera. Med det finns också lite mer annorlunda växter så som olivört. Den luktar fantastiskt gott - oliver. Perfekt att smaksätta en sallad eller sås med. Den får man låta övervintra inomhus då den inte tål frost.

De färska bladen från en ananassalvia gör sig bra i en kall sås. Den förekommer vilt i Mexiko och Guatemala men kan med fördel odlas i kruka som övervintrar inomhus här i Sverige. Välj en sval och ljus plats.

Niklasdams trädgård har redan öppnat. Den 27 april öppnas även caféet och Pelargonmuseet för säsongen.

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturHus och hemNiklasdammNiklasdams trädgårdTrädgård

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.