Räddningstjänsten brukar bjuda in kommunens förskoleklasser till brandstationen för att informera om brandsäkerhet. I år genomförs informationen på ett helt nytt sätt tack vare ett samarbete med kommunala musikskolan.
Det var lärarna vid musikskolan som fick höra att deras kollegor i Norrköping sedan något år tillbaka samarbetar med räddningstjänsten. De hade skapat en minimusikal som informerade om risk och säkerhet i hemmet, i trafiken och på sjön.
– Vi själva tyckte att konceptet skulle vara roligt och givande. Dels för att våra elever skulle få chansen att spela i en helt annan miljö, dels för att vi skulle få jobba med nytta för samhället, säger Lis Landeman som är verksamhetschef för musikskolan i Kristinehamn.
Kontakten togs med räddningstjänsten i Kristinehamn där Daniel Brandberg lyfte på luren.
– För mig var det givet att vi skulle vara med, säger han.
Både han och kollegan Joakim Hildingsson har fått roller i föreställningen och spelar sig själva, mer eller mindre.
– Vi var väl inte direkt svårövertalade någon av oss, säger de båda.
I musikalen är det Kacki och Maggan som gör både rätt och (mest) fel i olika situationer. De börjar med att ge sig ut och åka kickboard utan hjälm. Det är ju inte särskilt smart inser förskolebarnen och talar om att de ska ha hjälm.
I nästa scen hamnar de i sjönöd efter att ha gett sig ut på sjön utan att ha flytvästar på sig. De snälla brandmännen upplyser dem om att man kan få låna flytvästar på brandstationen om man inte har några själv.
De flesta har nog en brandvarnare däremot. Om inte bör man skaffa sig en sådan.
– Det kan ni önska er i födelsedagspresent, föreslår Kacki.
Barnen får lära sig att det är viktigt att underhålla sin brandvarnare. Ett bra tips är att byta batteri i den en gång om året, förslagsvis på brandsläckarens egen dag den 1 december.
Om elden ändå skulle vara lös gäller det att veta hur man beter sig. Därför mässas ramsan rädda-varna-larma-släcka i kör.
Och tur är väl det eftersom Kacki och Maggan strax efteråt somnar framför teven med ljusen tända.
Musiken framförs av elever och lärare från musikskolan. Det är en salig blandning av låtar med allt från Sjörövar-Fabbe till Yakety sax.
– Det är ju inte den bästa konsertlokalen direkt, men det är första gången orkestern gör entré i en brandbil, säger flöjtläraren Karin Sahle efter avslutningsnumret.