Återvunna kläder i fokus på Kristinadagen

Nyheter
PUBLICERAD:
Även i år ska drottning Kristina firas med en egen dag.
Foto: Maria Andersson
För andra året i rad uppmärksammas drottning Kristina med Kristinadagen. Årets tema är återvunna kläder som ska knyta an både till drottningens intresse och dagens trender.

Den 24 juli är det dags att fira Kristinadagen. 2018 var det hästar som stod i fokus. I år har arrangörerna, bestående av kommunens turistenhet, kulturförvaltningen och Omtänksamma Kristinehamn valt att ha återvunna kläder som tema.

– Drottning Kristina var mycket intresserad av kläder och mode. Jag är övertygad om att hon skulle ha gillat initiativet, säger Ulrika Ganterud Evermark, turistchef i ett pressmeddelande.

Återbruk och framför allt återvunna kläder har blivit högaktuellt. 2018 blev det återvunna plagget utsett till årets julklapp. Till årets Kristinadag planerar arrangörerna bland annat en modevisning, klädåtervinning och återbruksverkstad.

Precis som förra året bjuder man in lokala företag och föreningar att komma med idéer. Under våren kommer det att anordnas en workshop men redan nu uppmanar arrangörerna aktörer som är intresserade att ta kontakt.

– Med återvunna kläder som tema kommer Kristinadagen säkerligen även i år bli ett uppskattat evenemang bland både invånare och besökare, säger Linnéa Filipsson, projektledare.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.