Hoppa till huvudinnehållet

Företag stöttar kampen mot prostatacancer

Publicerad:

November är en extra intensiv månad för alla som är engagerade i arbetet mot prostatacancer.

I år har de flesta av företagen med bas i Hantverkarhuset bidragit till Mustaschkampen genom att köpa mustaschprydda produkter av Värmlands prostatacancerförening.

Kennet Hermansson (tredje från vänster) är glad att många företag vill stötta kampen mot cancerformen som drabbar 10 000 män om året i Sverige.
Kennet Hermansson (tredje från vänster) är glad att många företag vill stötta kampen mot cancerformen som drabbar 10 000 män om året i Sverige. Foto: Ingrid Ramberg

Den vanligaste cancerformen i Sverige, prostatacancer, uppmärksammas varje år lite extra just i november. De som kan väljer ofta att spara ut sina mustascher för att visa att de stödjer arbetet mot prostatacancer och för mäns hälsa. Kristinehamnaren Kennet Hermansson har själv insjuknat i och tillfrisknat från prostatacancer och valde därefter att engagera sig i kampen mot sjukdomen. Nu är han sekreterare i Prostatacancerföreningen Värmland.

– Kampen pågår egentligen hela året om, säger han.

Prostatacancerföreningen arbetar främst med att sprida kunskap om cancerformen. Till årets mustaschkamp bidrar nästan alla företag från Hantverkarhuset på Drevsta.

– De har köpt lite prylar av oss. Bland annat t-shirtar och kaffemuggar. Totalt har företagen från Hantverkarhuset bidragit med cirka 5 000 kronor, berättar Kennet Hermansson.

I Hantverkarhuset håller mestadels mansdominerade företag hus, vilket gör det extra lämpligt för dem att stötta arbetet mot prostatacancer. Många känner eller känner till någon som drabbats av sjukdomen.

– Jag började gå på PSA-prov redan vid 40 års ålder, eftersom att jag har det i släkten, berättar Peter Kvist som representerar GK Måleri.

“Det behöver pratas om”

Både Kennet Hermansson och företagsrepresentanterna i Hantverkarhuset tror att det är ett stort problem att många män upplever ett tabu kring att prata om PSA-prov och prostataproblematik.

– Vi tycker att det måste uppmärksammas. Män i allmänhet pratar inte om det, men vi har diskuterat mycket kring det och det behöver pratas om, säger Peter Kvist.

När man fyller 50 bör man gå och kolla prostatan genom ett så kallat PSA-prov. Om man går på sina provtagningar kan cancern upptäckas i tid och då är det större chans att den går att bota.

– Cancern ger oftast inga symptom så länge den är i ett skede då den är botbar, säger Kennet Hermansson.

En halv miljon i fjol

Förra året samlade Prostatacancerföreningen Värmland in ungefär en halv miljon kronor till forskning och kunskapsspridning om prostatacancer.

– Vi satsar på att slå det i år men det verkar tufft, säger Kennet Hermansson.

Trots att insamlingstotalen ser ut att bli något lägre i år märker Kennet Hermansson och resten av förbundet att många företag är intresserade av att stötta verksamheten.

– Vi ser att det är fler och fler företag som hör av sig till oss och vill hjälpa till, men vi önskar såklart att ännu fler ställer upp så att vi kan nå halvmiljonen igen, säger han.

Också flera andra lokala företag är med och stödjer Mustaschkampen via Prostatacancerföreningen. Bland annat Husbilslandet, Ica och Konsum Värmland har skänkt pengar eller köpt mustaschprodukter.

Artikeltaggar

CancerDrevstaHantverkarhusetKennet HermanssonKristinehamnMustaschkampenNyheterPeter KvistProstatacancerföreningen VärmlandSverigeVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.