Det nya partiet är inte blågula

Insändare
PUBLICERAD:

Hej Pediculus!

Alltid trevligt att läsa dina funderingar i Lusläst. Kul med din färgläggning av våra politiska företrädare. Men. Jag har svårt att fördra din färg på det nya partiet. Blågult, som du målar dem med, är för mig en färgkombination som är starkt knuten till vår svenska flagga och jag tycker att den blir skändad när den kopplas till partiet som har den bruna färgen i sitt DNA. Farbror Brun vore en mera korrekt benämning på deras representant i KS. De övriga partierna, som inte dyrkar makthavare med totalitära ambitioner, kan få vara hur blågula de vill, så länge de vill landets väl.

Den stora majoriteten av vårt folk tar avstånd från det bruna partiets bedrövliga människosyn och fascistiska ambitioner att kasta demokratin överbord. Hur de 17 procenten som röstade brunt tänker är svårt att begripa. De måste tycka att partiets mål (enligt Pavel Gamov) att göra Sverige till en enpartistat är en lysande idé. Precis som idén att den som inte är lojal med partiet när de tagit makten ska kunna berövas sitt svenska medborgarskap (obs! ”tagit makten” är citat från Kent Ekeroth). Tänk dig, Pediculus, bortemot 83 procent av svenskarna skulle inte längre få vara svenskar! Vart ska de utvisa oss, månntro? Utvisningsverket skulle minsann få bråda dagar.

De är inte blågula, de är bruna, anser insändarskribenten.
Foto: Sverigedemokraterna

Nej, Pediculus, måla om partiet i dess korrekta färg, är du snäll. För mig står blågult för alla människors lika värde, demokrati och miljöansvar. Det gula korset i vår flagga symboliserar kristna värderingar som vi byggt vårt samhälle på och som Åkesson, Trump, Bolsonaro och Orban m fl påstår sig värna. Samtidigt visar de upp en politik som på samtliga punkter går i total kollisionskurs med allt som det kristna budskapet handlar om.

Mvh

Per Öhman

Svar direkt

Hej Per.

Trevligt att du uppskattar mina funderingar. Jag ska villigt erkänna att jag har haft visst bryderi med hur jag ska benämna Sverigedemokraterna i Lusläst-spalten.

Även om mycket av vad som skrivs i Lusläst är både respektlöst och elakt vill jag ändå hålla någon form av nivå på tonen. Som du skriver har jag utgått från färgerna på partierna. (Jag ska villigt erkänna att Kristdemokraterna är svåra att färgbestämma så där experimenterar jag fortfarande. Det var enklare på den tiden de hade pastorer som politiska företrädare.)

Sverigedemokraternas logga är, som ses här ovan, blå och gul. Sverige är också blått och gult. Men jag är mycket väl medveten om att många anser deras politik vara brun och jag har full respekt för de åsikter du redovisar. Jag har själv vid några tillfällen benämnt deras politik som brun.

Att däremot ta en generell ställning mot deras politik och betrakta partiet som rakt igenom brunt vill jag inte göra. Som du själv påpekar röstade 17 procent av svenska folket på partiet i höstens val. Direkt översatt skulle det betyda att var sjätte läsare av Lusläst skulle bli mindre intresserad av vad som står i Lusläst om jag redan från början dömde ut dem bara för att deras politik inte överensstämmer med min egen politiska åsikt.

Hur skulle alla centerpartister uppfatta innehållet om jag genomgående kallade dem “bondtölpar” eller vänsterpartistister att bli kallade för “kommunister”? Nej, jag vill hålla ryggen fri och vara allas vän och ingens vän. Eller som den store W C Fields uttryckte det:

“Jag är fri från fördomar, jag hatar alla lika mycket.”

Pediculus

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.